Age: 35 Joined: 06 Feb 2007 Posts: 5185 Location: Warszawa
Posted: 2008-12-19, 21:11 Syzyfowe wyzwanie?
Cześć. Święta się zbliżają i nadszedł czas, aby życzyć Wam wielu wymarzonych gier pod choinką. Z tej okazji mamy też dla Was specjalny "podarunek", ale pamiętajcie, nie dotykajcie go aż do Świąt Bożego Narodzenia ;)
Bieżący tydzień upłynął pod znakiem dalszego testowania najnowszej wersji gry. Następna jest zaplanowana przed końcem roku. Jednocześnie prowadziliśmy też inne działania. Na przykład dział badań zajmował się OdB oraz TOE (tabele organizacji i wyposażenia) Nacjonalistycznych Chin, Chińskich Warlordów, Tybetu i francuskiej floty. Tybet może wydawać się żartem, ale "Bitter Glory" jest bardzo dokładną grą i dlatego szukamy jak najbardziej szczegółowych danych. Wiem, że bez względu na to ile wysiłku włożymy w naszą grę wciąż będzie tam miejsce dla moderów. Będzie, a nawet musi być, ponieważ, nie mam wątpliwości, że gracze zawsze potrafią wyszukać lepsze dane . Z tego powodu łatwość modowania jest jedną z najsilniejszych zalet naszej gry.
Aby „skończyć” z mapą, jak pisałem tydzień temu, pora na kilka słów na temat lotnisk, radarów i inny właściwości heksów.
Przede wszystkim każdy heks ma swoje własne, unikalne współrzędne, należące do jednego z 296 wierszy lub do jednej z 714 kolumn, dzięki czemu od razu widać, że w sumie mamy 211 344 heksy :D (= 714x296). Cała siatka heksów jest niemal jak typowy prostokąt, z tym, że co drugi rząd hexów jest przesunięty w prawo o połowę szerokości hexa. Każdy hex jest przypisany do kontynentu i/lub regionu i może mieć indywidualną nazwę geograficzną, ale większość heksów będzie pozbawiona indywidualnych nazw (np.: heksy morskie czy pustynne, itp.).
Inne parametry hexów, warte wspomnienia to na przykład cyfrowa reprezentacja lotnisk. Wartość większa od zera oznacza, że samoloty mogą lądować w danym heksie. Możliwe wartości tego parametru zwierają się w przedziale 0-255, a każda rozbudowa lotniska zwiesza tą wartość o 20 punktów, więc technicznie możliwych jest ponad 12 poziomów lotniska (12 i 15/20). Wraz z lotniskiem w heksie może być radar, który daje bonusy do wykrywania samolotów, efektywności jednostek przeciwlotniczych i zdolności myśliwców do przechwytywania samolotów wroga.
Pewien mój przyjaciel, z jakiegoś powodu lub po prostu z przyzwyczajenia, tydzień temu zapytał mnie czy artyleria AA też będzie na stałe przypisana do heksów – moja odpowiedz brzmiała: "nie, zdecydowanie nie!" To oznacza "wolne", a czasami nawet ruchome jednostki AA...
Siła gospodarki (przemysł) w heksach również jest reprezentowana jako wartość z przedziału 0-255 (w rzeczywistości prawie wszystkie zakresy są 8 bitowe z wyjątkiem populacji, która ze względu na potrzebę posiadania bardzo małego skok wartości jest 16 bitowa (0 - 65535). A skoro już mowa o ludności, to każdy heks może być zamieszkiwany przez ludność maksymalnie trzech narodowości. Niektórzy z Was mogą poczuć się ograniczeni przez tak małą ilość wyborów/zróżnicowania – cóż, przykro mi, gra nie będzie idealna ;)
Dużo osób już widziało trailer BG, ale mało kto widział film z edytora exów ? W przeszłości zastanawiało mnie, jakimi narzędziami posługują się twórcy gier. Teraz jestem po drugiej stronie:) i już wiem, że niektóre narzędzia są zbyt powszechne lub zbyt niewygodne, żeby było warto je pokazywać ;) Pokazywanie programisty podczas „kodzenia” też nie byłoby zbyt ciekawe. Dlatego też opublikowaliśmy ten filmik. W przyszłości pokażemy wam jeszcze kilka ujęć z edytora eventów, który jest obecnie w budowie.
Święta nadchodzą, więc pora życzyć Wam wszystkiego najlepszego i Wesołych Świąt :)
Chciałbym też przy okazji podziękować wszystkim moim przyjaciołom z zespołu, dzięki którym gra cały czas rozwija się i staje się coraz lepsza.
Jeszcze raz życzę wszystkim „Wesołych Świąt!” :)
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum