Wastelands Interactive Forum Forum Index Wastelands Interactive Forum
Wastelands Interactive, Bitter Glory Strategy Game and World War 2 Forum

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic «» Next topic
Modowanie
Author Message
Anraz 
Demiurg General

Posted: 2009-03-22, 21:20   Modowanie

Cześć! Podłechtany kolejnym demkiem, a wraz z nim, urokiem jednostek lotniczych śmigających zgrabnie po heksach, postanowiłem napisać Wam kilka słów o... modowaniu gry.

Duża część naszego zespołu kiedyś bawiła się w modowanie gier. Możnaby powiedzieć, że dla tych osób było to wstępem do dnia dzisiejszego. Ciągle o tym pamiętamy, zwłaszcza, że, jak kiedyś już pisałem, gracze zawsze potrafią z każdej gry wycisnąć więcej. Dlaczego Wam w tym nie pomóc?
W przypadku „Bitter Glory”, naszym celem jest udostępnienie moderom jak największej możliwości wprowadzania własnych zmian do gry. W zasadzie jedynym ograniczeniem jest wydajność - pisanie wszystkiego w łatwo dostępnych i prostych do edycji skryptach teoretycznie jest możliwe, ale mało wydajne. Idąc dalej w tym kierunku, postawiliśmy sobie założenie, żeby jak najwięcej rzeczy/danych można było edytować przy pomocy zwykłego notatnika. Tutaj znowu natrafiamy na bariery logistyczne, ale, przynajmniej na ile się da, robimy grę przyjazną dla ludzi.

Aby nie być gołosłownym spójrzmy na poniższy przykład będący fragmentem skryptu tworzącego plutony w konstruktorze plutonów:

Cały skrypt jest otwarty w notatniku++ (darmowe narzędzie, które łatwo można ściągnąć z netu), gdzie jest czytelniej przedstawiony, ale zwykły notatnik poradzi sobie równie dobrze. Od razu widać jak banalnym jest przerabianie wzorów. Przynajmniej mam nadzieję, że widać. ;) Oczywiście, żeby nie było za pięknie to ten skrypt ma paręset linijek. Trzeba trochę się w niego zagłębić, ale myślę, że każdej osobie z minimum determinacji uda się to. Zwłaszcza, że skoro cały skrypt jest pod ręką, to możliwość wprowadzania zmian jest przeogromna. Jeżeli ktoś będzie miał własną wizję jakiegoś mechanizmu, albo inną motywację by dany składnik przerobić, by działał choćby odrobinę inaczej, to będzie mógł nie tylko zmienić modyfikatory. Modowalne będą całe wzory, a nawet okna konstruktorów.

Drugi temat związany z modowaniem gry to „pokojowe” współistnienie wielu modów wraz z jedną instalacją gry. Tak dla przykładu, na moim dysku jest jedna gra komputerowa, która ma kilka odrębnych instalacji. To bardzo dobra gra, ale z modami jest jeszcze lepsza. Niestety każda instalacja ma własnego moda. Trochę to uciążliwe. Na szczęście jest metoda by uniknąć tego dyskomfortu. Najlepszym rozwiązaniem jest menadżer modów, który pozwala wybrać sobie, w którego moda chcemy przy danym uruchomianiu gry zagrać. Daje to pełną swobodę działania i brak „rywalizacji” o miejsce na dysku między modami, która to następuje, gdy mody operują bezpośrednio na gołych danych gry. Bazując na moich obserwacjach, mam wrażenie, że takie rozwiązanie nie jest powszechne wśród gier strategicznych. Jeśli spojrzymy na gry AAA, to takie menadżery są na porządku dziennym. Oczywiście nie ma w nich nic odkrywczego, ale mimo to chcemy wprowadzić ten element. ;)

rob1975

Posted: 2009-03-23, 14:23   

Bardzo dobre rozwiązanie. Spotkałem się kiedyś z takim rozwiązaniem ( oprócz EU 3 ) w Panzer Elite edycja specjalna. Jeśli jednak to ma wydłużyć datę premiery gry o ileś tam miesięcy to wolałbym aby to było dodane w jakimś patchu lub Bitter Glory 2 !!!
ps. Tak apropo to można zobaczyć te demko, o którym piszesz w pierwszym zdaniu?
Last edited by rob1975 on 2009-03-23, 14:24; edited 1 time in total  

Anraz 
Demiurg General

Posted: 2009-03-23, 14:27   

Można, pod warunkiem podpisania umowy i po odbycia dłuższego stażu w teamie ;)

doomtrader 
Administrator
Suicidal Angel

Posted: 2009-03-23, 14:28   

rob1975 wrote:
Tak apropo to można zobaczyć te demko, o którym piszesz w pierwszym zdaniu?

Pod warunkiem, że podpisało się cyrograf z Wastelands Interactive :-)

rob1975 wrote:
Jeśli jednak to ma wydłużyć datę premiery gry o ileś tam miesięcy to wolałbym aby to było dodane w jakimś patchu lub Bitter Glory 2 !!!

Raczej nie przedłuży o tyle ;-)

P.S. Witamy rob

Kurak my HERO

Follow us on Twitter Join us on Facebook

Severian 
OdB Boy

Posted: 2009-03-23, 15:42   

doomtrader wrote:
Pod warunkiem, że podpisało się cyrograf z Wastelands Interactive

Własną krwią rzecz jasna :-)

John Madlock 

Posted: 2009-03-23, 16:08   

Anraz wrote:
Jeśli spojrzymy na gry AAA, to takie menadżery są na porządku dziennym. Oczywiście nie ma w nich nic odkrywczego, ale mimo to chcemy wprowadzić ten element. ;)
Co to za AAA?
Interface będzie modowalny? Nie spotkałem się z tym jeszcze a chciałbym :->

Bleck 

Posted: 2009-03-23, 16:14   

John Madlock wrote:
Interface będzie modowalny? Nie spotkałem się z tym jeszcze a chciałbym

No to wydaje mi się, że będziesz miło zaskoczony :-D

John Madlock 

Posted: 2009-03-23, 16:22   

Ale nie chodzi mi o zwykłe edytowanie bitmap, bo to jest w każdej grze, nawet takiej, która nie przewiduje modowania. Chodzi mi o coś więcej, położenie elementu UI, wyświetlane dane itp.

Kurak 

Posted: 2009-03-23, 16:23   

John Madlock wrote:
Co to za AAA?
Choćby seria TES.

John Madlock 

Posted: 2009-03-23, 16:27   

The Elders Scrolls? Tak, tam można ładować mody z poziomu gry, ale dalej nie wiem co to znaczy AAA.
Last edited by John Madlock on 2009-03-23, 16:27; edited 1 time in total  

Kurak 

Posted: 2009-03-23, 16:32   

http://lmgtfy.com/?q=aaa+games

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum