Age: 35 Joined: 06 Feb 2007 Posts: 5145 Location: Warszawa
Posted: 2009-03-29, 23:20 Kontrola terenu
Cześć. Dziś chciałem napisać kilka słów o kontrolowaniu terenu, czyli poszczególnych heksów.
Kilka razy wspominałem o ilości heksów w grze. Jest to liczba ogromna, a w związku z tym duża ich część jest pozbawiona dróg, jest niezamieszkała, ma małe znaczenie gospodarcze i polityczne, a także istnieje spora grupa hexów posiadająca umiarkowane znaczenie lub nie posiadająca go wcale. Na Ziemi występują liczne obszary pustynne, polarne, wysokie pasma górskie, bezkresne puszcze, czy olbrzymie bagna (nierzadko dorównujące rozmiarem Europie), które należą do jakiegoś państwa, ale praktycznie nawet właściciel takich terytoriów nie ma nad nimi kontroli.
Gdy patrzymy na mapę w atlasie geograficznym jest to oczywiste, ale gdy patrzymy na mapę w grze strategicznej podczas prowadzenia wojny, sprawy się komplikują. Łatwo sobie wyobrazić tereny gdzie nie ma żadnej armii wroga, które administracyjnie wciąż do niego przynależą, pomimo iż wróg dawno został przegnany klika-, kilkanaście heksów dalej. Część gier radzi sobie z tym problemem albo tworząc dynamiczne granice wyznaczane przez ruch jednostek, albo poprzez zajmowanie wszystkich prowincji (lub przynajmniej ich sąsiadów, ale nie zawsze jest to możliwe), albo wprowadzając system punktów kluczowych, które trzeba zdobyć i kontrolować. O ile pierwsze rozwiązanie jest dobre przy prowincjach, o tyle drugie i trzecie sprawdza się znakomicie tylko przy ograniczonej liczbie heksów. Mamy ich bez liku, postanowiliśmy więc zaproponować graczom jeszcze inne rozwiązanie.
Rozwiązanie, które powinno Was zadowolić zamiast frustrować, jest dość proste i opiera się na nieocenionych centrach logistycznych, które pełnią też funkcje administracyjne. Wspominałem już kiedyś, że CL ma swój zasięg działania. Zasięg ten przyporządkowuje heksy do danego centrum i w ten sposób nie trzeba wszędzie wysyłać swego wojska. Na przykład, jeżeli zaatakowaliśmy kolonię w Afryce i właśnie pokonaliśmy broniące ją wojska, to nie trzeba wysyłać oddziałów do każdego heksa wartego uwagi. Wystarczy stworzyć własne CL, które zorganizuje naszą administrację na terenie, który będzie w jego zasięgu. Proces tworzenia naszej administracji to jest właśnie przejmowanie kontroli nad heksami nieprzyjaciela. Są oczywiście pewne szczególne wymagania by ten proces mógł zajść. Zwłaszcza warto wspomnieć o infrastrukturze drogowej, która umożliwia „dotarcie naszej administracji” do heksów przeciwnika, a także o limitowaniu zasięgu CL przez obecność wrogich jednostek (wpływ linii frontu, oddziałów partyzanckich) i wrogich CL.
Na marginesie trzeba wspomnieć, że teoretycznie własny heks, lecz poza zasięgiem centrum zaopatrzeniowego jest bezużyteczny. Warto o tym pamiętać.
Na koniec tego odcinka, w kontekście kontroli nad heksami, dodam, że granice administracyjne nie są zmieniane wskutek ruchu jednostek, czy zmiany kontroli nad heksami poprzez oddziaływanie CL, a tylko na płaszczyźnie politycznej. Będzie to wymagać w przyszłości dodatkowego wytłumaczenia, ale już dziś o tym ciekawym mechanizmie wypada wspomnieć.
W obecnej chwili gra ma w sobie dużo tymczasowych grafik, o czym pisałem w jednym z poprzednich diary. Utrudnia robienie screenów, a przecież mam Was do tej gry zachęcać. ;) W tej sytuacji dziś kilka renderów modeli, które z czasem zamienią się w sprajty:
Ogólnie koncepcja mi się podoba. Ale spróbuję sprowokować Anraza do większych wyjaśnień.
Przypuśćmy, że mamy wyspę. Na środku jest kopalnia, a na dwóch przeciwległych końcach dwa porty. Porty z kopalnią łączy droga. Nie trzymam tam wojska, tylko w jednym porcie mam CL. Co będzie gdy wróg wpadnie jedną dywizją do drugiego portu, zrobi sobie CL i odpłynie z powrotem?
Albo kraj bez armii. Wydaje się, że taki kraj można podbić bez armii tworząc tylko kolejne CL w zasięgu poprzednich, coraz dalej w głębi terytorium.
_________________ Sorry, signature is under construction.
Posted: 2009-03-30, 21:09
John Madlock wrote:
Ale spróbuję sprowokować Anraza do większych wyjaśnień.
Dobrze , że mnie ostrzegłeś, to będę ostrożniejszy ;)
John Madlock wrote:
Przypuśćmy, że mamy wyspę. Na środku jest kopalnia, a na dwóch przeciwległych końcach dwa porty. Porty z kopalnią łączy droga. Nie trzymam tam wojska, tylko w jednym porcie mam CL. Co będzie gdy wróg wpadnie jedną dywizją do drugiego portu, zrobi sobie CL i odpłynie z powrotem?
To będzie frajer ze nie zajmie tego nie bronionego CL ;) A mówiąc poważnie to jeśli jakiś hex jest w zasięgu dwóch wrogich CL i nie ma w okolicy żadnych jednostek wojskowych to jest „łapany” przez bliższego. Wyprzedzając kolejne pytanie - zawsze któreś CL jest bliższej ;)
Quote:
Albo kraj bez armii. Wydaje się, że taki kraj można podbić bez armii tworząc tylko kolejne CL w zasięgu poprzednich, coraz dalej w głębi terytorium.
Ale zapomniałeś, że taki kraj będzie miał przynajmniej jedno własne CL w stolicy, które trzeba zdobyć siłą.
Ad.1 - Jeśli okaże się, że moje CL jest dalej, to będę mógł zbudować drugie CL zaraz przy kopalni, które przekaże surowce do CL w porcie? Wojna na CL? Czy drogi można budować i niszczyć bez potrzeby przysyłania tam wojska? Hehe, już widzę tą grę w GO wokół kopalni XD. Wiem, że wystarczy przysłać najnędzniejszy oddział, żeby zrobił tam porządek (a wróg przyśle lepszy itd.) ale nie mogłem się powstrzymać.
Ad.2 - Ale może nie będzie chciało mi się podbijać stolicy, wystarczą mi łupy z reszty kraju. Tak wiem, może to być nieopłacalne bez pomocy armii ze względu na partyzantów. Z kolei krajowi na którym zastosowano "LCAttack" XD nie opłaca się nie mieć armii i dawać się okradać.
_________________ Sorry, signature is under construction.
Posted: 2009-03-31, 06:14
Wyobraź sobie LC jako ośrodek administracyjny i zarazem centrum zaopatrzeniowe i pomyśl , że jest zbyt cenne, żeby go w żaden sposób nie bronić. Potem wyobraź sobie, że tworzenie nowych CL kosztuje. W takie GO mógłbyś pograć z drugim graczem jeśli się z nim dodatkowo jeszcze umówisz, bo AI by Ci dała wciry za takie pomysły ;)
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum