Age: 35 Joined: 06 Feb 2007 Posts: 5185 Location: Warszawa
Posted: 2009-01-09, 15:51 Żołnierze, kolejno odlicz!
Witam z mroźnej oddali. Na szczęście to tylko minus 20 stopni, ale jak na mój gust to o 40 stopni za mało. Pociesza mnie tylko fakt, że w prognozie pogody mówią o ociepleniu, nawet bardziej niż pociesza, gdyż „ktoś” zakręcił kurek od gazociągu.
Aż do końca ostatniego roku nie przypuszczałbym , że dziewczyna dołączy do naszego zespołu . Całkiem zaskakujące jest oglądać dobre szkice Ferdinada lub radzieckich żołnierzy zrobione kobiecą ręką. Kobieta w męskim zespole może powodować trochę zmieszania... W każdym razie zobaczymy czy zostanie z nami, czy odpłynie. Oczekiwałem, że pierwsza osobą „w spódnicy” będzie specjalista od PR lub sekretarka, ale może to tylko jakiś rodzaj stereotypu ;)
Kolejne spotkanie zespołu powoli się zbliża. Tym razem w okolicy marca w jednym z dwóch miast, ale jeszcze nie zdecydowaliśmy w którym. Wygląda na to że to może być jedno z największych spotkań jakie odbyliśmy. Ponieważ głównie pracujemy przez Internet, takie spotkania są dla nas ważne, gdyż konsolidują nasz zespół i pozwalają omawiać różne tematy bezpośrednio.
Dziś zamierzam wyjaśnić jak system liczy żołnierzy w jednostkach lądowych. Poprzednio zaznaczyłem, że jest rozdział na „żołnierzy pod bronią” i tych z zaplecza (którzy generalnie nazywają się „służbami”, do których można zliczyć piekarnie, kuchnie polowe, szpitale polowe, warsztaty, zaopatrzenie, pocztę polową, utrzymanie i tym podobne). Mamy do czynienia z plutonami, wiec pierwszym pytaniem jest jak dużo ludzi powinno być w każdym plutonie? Teoretycznie może ich być od 30 do 50, wiec krakowskim targiem wybrałem 40 dla standardowej piechoty i służb oraz 20 dla innych formacji o rozmiarze plutonu lub plutonom odpowiadającym (czołgi, samochody rozpoznawcze, artyleria, itp.).
Wróćmy do mojej teoretycznej lekkiej brygady:
- lekka piechota – 12 plutonów x 40 = 480
- regularna piechota – 14 plutonów x 40 = 560
- średnie moździerze – 4 plutony x 20 = 80
- służby – 30 plutonów x 40 = 1200
Razem: 2320 żołnierzy
Mniej więcej ten bardzo prosty system służy dobrze celom gry i pozwala na pokazywanie ilości ludzi w dowolnej jednostce w dowolnym momencie jej istnienia (co jest o wiele bardziej miodne niż abstrakcyjne %) i co więcej wraz z wiedzą o sprzęcie jednostki daje to możliwość zgrabnego przekształcania jednostek [nie wierzcie waszemu developerowi, jeśli mówi, że jednostki były rzadko przekształcane ;) ]
A jeśli nie podobają się wam takie liczby możecie mnie obwiniać ;) lub zmienić w plikach gry wartości według własnego upodobania, co będzie bardziej konstruktywne ;)
I obiecana pocztówka z Danii. Dane są w wersji alfa, więc coś gdzieś może być nie na miejscu lub czegoś może brakować, ale chodzi o ogólne wrażenie.
Age: 23 Joined: 11 Jan 2009 Posts: 17 Location: Toruń/Włocławek
Posted: 2009-01-11, 13:09
Witam
na wstępie chciałem tylko powiedzieć iż chociaż to mój pierwszy post na tym forum ale obserwuję postępy waszych prac już od długiego czasu i z niesłabnącą niecierpliwością wyczekuję premiery. :)
Ale dosyć miodu. Mam pytanie, chociaż może trochę oczywiste. Z Twojego postu wynika, iż nie będzie rozdziału na na dywizje kawalerii, zmotoryzowane etc, tylko plany konstrukcyjne jakie będą zakładały określony skład, lub możliwość, np. naprodukowania sobie iluś dywizji piechoty, które później poprzez dodatek koni stają się kawalerią, a w późniejszym czasie można by konie zastąpić ciężarówkami tak aby te dywizje srały się zmotoryzowane?
tak jak to się działo na przykładzie kawalerii USA, gdzie kawalerzystów zamieniono w pancernych i zmotoryzowanych.
_________________ Być zwyciężonym i nie poddać się, to zwycięstwo.
Zwyciężyć i spocząć na laurach, to klęska.
Age: 35 Joined: 06 Feb 2007 Posts: 5185 Location: Warszawa
Posted: 2009-01-11, 13:21
Podział na różne typy jednostek jest umowny, tak samo jak i był umowny podczas wojny. W grze ten podział jest, tylko działa zupełnie inaczej niż w innych grach, gdzie jednostki są całkowicie abstrakcyjne, dzięki czemu można dowolne jednostki dowolnie reorganizować i przekształcać.
Wraz z kolejnymi odcinkami ta kwestia jeszcze bardziej się wyklaruje.
O ile dobrze pamiętam to są tam podane ilości czołgów, dział i sekcji piechoty. Pewnie będzie jakieś podobieństwo, ale nie sądzę by celem było podobieństwo do tej akurat gry.
_________________ Sorry, signature is under construction.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum