Wastelands Interactive Forum Forum Index Wastelands Interactive Forum
Wastelands Interactive, Bitter Glory Strategy Game and World War 2 Forum

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  DownloadDownload

Previous topic «» Next topic
Coraz bardziej smiertelne bronie
Author Message
Anraz 
Demiurg General

Posted: 2009-01-31, 00:30   Coraz bardziej śmiertelne bronie

Cześć. To już dziesiąta cześć bloga. Czy czekacie na następne 40 części? :D

Dziś nie będzie informacji o pogodzie, ani nic w tym stylu. Tylko czyste fakty, bez lania wody.

Skupmy się na parametrach plutonów. Jak wcześniej wspomniałem jest pięć podstawowych parametrów:

1. soft attack
2. hard attack
3. ground defense
4. air attack
5. air defense

Te parametry są łatwe do rozszyfrowania i nie ma potrzeby by tłumaczyć ich znaczenie. Można było je wcześniej podpatrzeć w konstruktorze plutonów. Parametry te też są obecne w jednostkach, ale także zmieniają się w inne parametry, takie jak na przykład “artillery attack”. Oczywiście plutony mają więcej parametrów, takich jak „prędkość”, „koszt produkcji” czy „czas produkcji”, ale one również są oczywiste.

Ale co do diaska oznacza “value”? Czy jest tak samo oczywiste? Czy kryje się za tym parametrem coś więcej? Takie pytanie zadał mi kolega, czemu nie odpowiedzieć na nie publicznie?

Przed druga wojną światową wiele państw było zależnych od broni kupowanej za granicą. Podczas wojny kolejne źródła broni stawały się dostępne, zwłaszcza gdy zmieniały się sojusze. Armie używały broni z wielu źródeł jednocześnie. Na przykład armia rumuńska w okolicach 1941 roku używała sprzętu francuskiego, niemieckiego i polskiego, a i pewnie też z innych państw. Jest wiele więcej podobnych przykładów: Polska, Finlandia, Hiszpania i inne. Nawet armia niemiecka używała wszystkiego co wpadło im w ręce. Zawsze marzyłem o grze, w której w jednej armii bronie różnego pochodzenia byłby obecne, teraz te marzenia się spełniają...

Podczas projektowania gry zastanawiałem się jak zaimplementować takie rozwiązanie. Jak stworzyć elastyczny system bez stałych modeli? Jak stworzyć system pozwalający uzupełniać i ulepszać jednostki sprzętem różnego pochodzenia (zakupionym za granicą, zdobytym podczas walki, czy zrabowanym w zdobycznych centrach zaopatrzeniowych)? Jednocześnie chciałem dać graczom możliwość porównywania plutonów bez zbędnych analiz. I tak pojawił się parametr „value”. Proste rozwiązanie. Technicznie prosta suma parametrów bojowych, ale zarazem potężne narzędzie do ulepszania jednostek.

Jak to działa? Kiedy jednostka jest formowana lub uzupełnia swoje straty, gra porównuje tą wartość w dostępnych plutonach. Nie ma dyskryminacji ze względu na pochodzenie plutonu. Najlepsze plutony są wybierane w centrum logistycznym i przekazywane do jednostki.

Kiedy jednostka ma pełny skład i istnieje możliwość wymiany części plutonów na lepsze to się to się to prostu dzieje, ale czasami zdarza się, że mamy nowy sprzęt, ale jest on słabszy niż starszy. Na przykład niemiecki Pz IV J był słabszy od Pz IV H, bo był uproszczony by zwiększyć produkcję, a główną zmianą był brak elektrycznego silnika obracającego wieżę – załoga musiała to robić ręcznie. W takiej sytuacji jednostka o pełnych stanach, mimo dostępności nowszego sprzętu, po prostu będzie kręciła nosem i powie, że nie potrzebuje takiego złomu, jak długo nie będzie potrzebowała uzupełnień. To w sumie jest tylko efekt uboczny, ale ciekawy.

Mapa świat w edytorze heksów, wszystkie heksy zostały przypisane przez jednego człowieka…

Ludzix

Posted: 2009-01-31, 13:35   

Zajęcie całej Oceanii będzie pewnie strasznie nudne p;

John Madlock 

Posted: 2009-01-31, 15:36   

Za szeroka ta Północ.
Ale z tym "value" może być tak, że jeden pluton jest niby gorszy, bo jest wyspecjalizowany do zwalczania czołgów albo samolotów.

Anraz 
Demiurg General

Posted: 2009-01-31, 21:07   

Ludzix wrote:
Zajęcie całej Oceanii będzie pewnie strasznie nudne p;

Gdybyś bardziej się wtopił w zespół bys wiedział z jakich powodów nie :P

John Madlock wrote:
Za szeroka ta Północ.

Takie jest odwzorowanie mapy. Dla pociechy dodam, że na owej północy mało się działo, drogi były liche i wszędzie było daleko ;) W skali wielkich rzeczy tamtej wojny to jest akceptowalne.

Anraz 
Demiurg General

Posted: 2009-01-31, 21:08   

John Madlock wrote:
Ale z tym "value" może być tak, że jeden pluton jest niby gorszy, bo jest wyspecjalizowany do zwalczania czołgów albo samolotów.

Ale to są różne kategorie plutonów, więc nie będą ze sobą konkurować. AA i AT to różne typy plutonów.

just_iwo 

Posted: 2009-02-07, 21:54   

historycznie faktycznie nic się na północy nie działo, ale co zrobić w przypadku, gdy w grze uwidzi mi się podbić ZSRR? nie chciałbym mieć takiej sytuacji jak w HoI2, gdzie przez 1,5 gry gros mojej armii z mozołem przebijało się przez całą Syberię, przy sporadycznych atakach zdziesiątkowanej armii radzieckiej....

John Madlock 

Posted: 2009-02-07, 23:17   

Ale przy kiepskiej infrastrukturze, śniegu po kolana i olbrzymich odległościach to normalne, że wielka zbieranina ludzi i złomu z wiecznym deficytem paliwa, zwana armią, by podbić, czy choćby przejść przez te tereny potrzebuje czasu.

A mapę można przecież stworzyć tak, by wyglądała w miarę normalnie, tylko na płaskiej mapie odległości są wtedy mniejsze niż w rzeczywistości. To wygląda dziwnie, ale np. samolot po takiej mapie leci po łuku, choć w rzeczywistości leci prosto.
Jeśli miałbym pójść na kompromis, zastanowiłbym się nad paroma obszarami na Syberii i północnych wodach, które mają inną skalę, tzn. oznaczają większy obszar niż widać to na mapie gry. Ech, nie brzmi to pewnie zbyt zrozumiale. :-?

EDIT:
Chyba się pomyliłem, te obszary powinny mieć mniejsze odległości niż to wyglądałoby z pozoru i powinny mieć mniej więcej kształt trójkąta (rozszerzający się im dalej na północ)
Last edited by John Madlock on 2009-02-07, 23:50; edited 1 time in total  

just_iwo 

Posted: 2009-02-08, 04:05   

takie rozwiązanie (tzn. ze zmniejszeniem odległości czy tez ze zwiększeniem obszaru dla heksu) trochę by urealniło. zawsze mnie drażniło rozciąganie arktycznych rejonów co powodowało że wróg z resztkami wojsk tam umykał i trzeba było mozolnie go tam wytępić, na obszarze który w rzeczywistości był mniejszy niż ukazywała gra. w HoI z kolei wielkie prowy powodowały ze marsz był denerwująco długi i organizacja spadała drastycznie, więc wystarczał jeden oddział milicji by zatrzymać natarcie całej armii, bo AI nie miało takich problemów, pomimo że nawet rosjanie mają problemu z zaopatrywaniem tych rejonów.

Anraz 
Demiurg General

Posted: 2009-02-08, 11:50   

just_iwo wrote:
ale co zrobić w przypadku, gdy w grze uwidzi mi się podbić ZSRR?

Chyba nie zakładasz, że podbicie ZSRR wymaga zdobycia obszarów bezludnych i bezdrożnych? ;)

just_iwo wrote:
nie chciałbym mieć takiej sytuacji jak w HoI2, gdzie przez 1,5 gry gros mojej armii z mozołem przebijało się przez całą Syberię, przy sporadycznych atakach zdziesiątkowanej armii radzieckiej....

Warto popatrzeć na sieć drogową i kolejową na Syberii, tam infrastruktura pozwalała tylko na takie mozolne ruchu. Czy twoim zdaniem należałoby to bardo mocno podkolorować, albo mówiąc dosadniej zafałszować, żeby było łatwiej podbić ZSRR?

just_iwo wrote:
zawsze mnie drażniło rozciąganie arktycznych rejonów co powodowało że wróg z resztkami wojsk tam umykał

i było to możliwe w owej grze, bo taki był system zaopatrzenia...

just_iwo wrote:
w HoI z kolei wielkie prowy powodowały ze marsz był denerwująco długi i organizacja spadała drastycznie, więc wystarczał jeden oddział milicji by zatrzymać natarcie całej armii

a w BG miedzy jhexami zawsze jest ten sam dystans, ale to głównie dorgi wpływają na tempo poruszania się. Drogi też wpływają na zaopatrzenie...

just_iwo wrote:
nawet rosjanie mają problemu z zaopatrywaniem tych rejonów.

i gdzie nie ma dróg, nie ma zaopatrzenia...

just_iwo wrote:
jeden oddział milicji

zginie z głodu jak oddali się od drogi...

just_iwo 

Posted: 2009-02-08, 16:41   

czyli jak rozumiem można sobie wykończyć własne oddziały na bezdrożach? bo jeśli tak to w tym momencie eliminuje to wspomniany problem "arktycznej partyzantki" ja tam nie wejdę a oni tym bardziej. Czyli realizm. Jestem za :)
Last edited by just_iwo on 2009-02-08, 16:42; edited 1 time in total  

Severian 
OdB Boy

Posted: 2009-02-08, 16:43   

Dobrze rozumiesz :) Jak się korpus pancerny wpakuje na taki teren, to za jakiś czas będzie to już dywizja, ale piechoty, a jeszcze później tylko historia ;)

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: