Age: 35 Joined: 06 Feb 2007 Posts: 5185 Location: Warszawa
Posted: 2009-03-01, 00:24 Generał
Cześć! W tym tygodniu stworzyliśmy kolejne tech demo gry. Kolejna porcja funkcjonalności do przeegzaminowania. Na tym etapie gry ilość finalnej grafiki jest znikoma, a dominuje “programmers art”, w efekcie trudniej jest zrobić ładnego screena. Ale logika gry rośnie, że aż miło to obserwować. Z drugiej strony, zanim gra będzie wydana, różnych screenow do pokazania w każdym diary w sumie będzie z kilkadziesiąt, więc jeszcze będzie co pooglądać. ;)
Cóż zostaje Wam uwierzyć mi na słowo, że prace nad gra cały czas posuwają się do przodu. :D
W zeszłym tygodniu zasygnalizowałem pewną kwestię. Zapytałem Was o nazwę dla cechy przydzielanej dowódcom stosującym frontalne ataki pozbawione finezji, ataki zmuszające żołnierzy to krańcowego wysiłku, oraz zupełnie wyniszczające jednostkę. Po rozważeniu za i przeciw, najlepszą propozycją wydaje się być „Attritional Assaulter”(zgłoszona na forum CORE przez xt828). Trudno to przetłumaczyć na polski, ale każdy może sam coś
zaproponować. Najlepsza propozycja najpewniej znajdzie się w grze a jej autor zostanie „wrzucony” na creditsów. :)
Zebrawszy i uzupełniwszy urywki rozrzucone po kilku forach, dziś chciałbym odpowiedzieć na pytania userów. I skupię się na dowódcach.
W „Bitter Glory” cechy dowódców są levelowane i mają po pięć poziomów, które po kilku konsultacjach lingwistycznych prezentują się tak:
Novice
Skilled
Experienced
Veteran
Elite
W praktyce są to przedrostki opisujące kolejne stopnie umiejętności danej cechy. Na przykład:
Cechy te można rozwijać i zdobywać podczas gry w zależności od tego, czym się zajmuje dany dowódca, choć część z nich będzie przypisanych do liderów już od początku scenariusza. Tylko od szczęścia i wyborów gracza będzie zależał rozwój jego kadry, a w tym tych cech, do których dany generał/admirał ma predyspozycje. Cechy wpływają na różne parametry jednostek (np. na atak plot.), w tym na niebojowe (np. na prędkość jednostki) oraz na sprawność jednostek podczas walki (np. szansę na to, że jednostka się podda).
Równolegle do cech, każdy dowódca będzie się tez charakteryzował doświadczeniem, tak jak doświadczeniem charakteryzuje się każda jednostka.
Dla przykładu kilka innych cech dowódców lądowych:
maneuver practitioner
systematic leader
comrade
flak general
panzer general
military instructor
hammer&sickle.
W sumie po kilkadziesiąt cech dla każdego rodzaju wojsk.
Jakby ktoś chciał policzyć ile jest hexów tu i tam...
Spotkałem się z określeniem typu "przeciwlotnik". Aczkolwiek, czy był choć jeden generał, który na polu walki wyróżniał się szczególnie umiejętnością obrony plot?
Age: 18 Joined: 13 Mar 2008 Posts: 18 Location: z Otchłani
Posted: 2009-03-07, 21:03
Ten "Attritional Assaulter" brzmi naprawdę nieźle i szkoda, że nie ma polskiego odpowiednika. Nie wiem, może "Wyczerpujący/wyniszczający/bezwzględny napastnik"?
Patrząc na mapę zastanawiam się, jak to będzie z wyspami - drobne korekty rozmiarów są nieuniknione.
_________________ <szeroki uśmiech, ciężki bolter w łapie wraz z zapasem amunicji na porządną wojnę oraz widelec> - i jestem gotowy na wszystko.
Last edited by McFlash on 2009-03-11, 11:23; edited 1 time in total
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum